Over Liet

Werkwijze

Ongeveer driekwart jaar voor de finale van Liet wordt een oproep geplaatst om nieuwe liedjes in te sturen, een call for new songs. Muzikanten hebben dan rond de 2 maanden de tijd om een liedje in te sturen. Dit moet zowel op het gebied van de tekst als de melodie een nieuw muziekstuk zijn.

Muzikanten die zich inschrijven voor Liet kunnen dit alleen doen, als duo, met een band of in welke samenstelling dan ook.
Bij deze inschrijving wordt aan de muzikanten gevraagd zowel een opname (dit is tegenwoordig een filmpje), als ook de liedtekst, een foto en informatie over de band en de bandleden in te sturen.
Een selectiejury kiest vervolgens zo’n 12 inzendingen om deze door te sturen naar de halve finale. De muzikanten worden voorgesteld bij Omrop Fryslân en op de website van Liet door middel van het ingestuurde filmpje en het publiek kan dan op hun favoriet stemmen. De muzikant met de meeste stemmen gaat door naar de finale. Aangevuld met de volgende 7 favorieten van de selectiejury. Zo zijn er uiteindelijk 8 finalisten.

Deze finalisten kunnen zich vervolgens aanmelden voor coaching.
De dag voor de finale vinden de soundchecks plaats en op de dag van de finale is in de middag een generale repetitie. ’s Avonds vindt dan de finale plaats.
De 4-koppige vakjury, samen met het publiek als 5e jurylid, kiest dan een winnaar. Daarnaast bepaald de vakjury ook wie de winnaar van de tekstprijs is.
De winnaar gaat sinds 2002 naar Liet International (daar dit festival om de 2 jaar plaatsvindt, gaat niet elke Liet-winnaar naar Liet International). En sinds 2023 ook naar het Regio Songfestival, georganiseerd door de regionale omroepen in Nederland.

Stichting Liet ’91

Sinds 1991 wordt jaarlijks het Friese songfestival Liet georganiseerd. De finale van Liet heeft altijd plaatsgevonden in Ljouwert/Leeuwarden, de hoofdstad van de provincie Fryslân. Voorwaarde voor deelname aan Liet is dat de tekst van het nummer waarmee de artiest deelneemt geschreven is in het Fries of één van de in Fryslân gesproken streektalen.
Een vakjury reikt de juryprijs uit. Sinds 2022 bestaat deze vakjury uit 4 personen, met daarnaast de publieksstemmen die de 5e stem hebben. Daarnaast wordt sinds 2018 weer een tekstprijs uitgereikt.

Voormalige Liet-winnaars

De bekendste Liet-winnaar is het duo Twarres, die in 1999 de publieksprijs won met de latere Nederlandse en Belgische nummer 1-hit ‘Wêr bisto?’. Andere in en buiten Friesland bekend geworden winnaars zijn Nynke Laverman, Sebeare en Adri de Boer.
Een volledig overzicht van deelnemers en winnaars staat hier.

Talentontwikkeling

Liet wil een bijdrage leveren aan talentontwikkeling. Daarom hebben wij door de jaren heen verschillende workshops georganiseerd voor onze deelnemers. Denk hierbij aan tekstschrijven, podiumpresentatie en het schrijven van muziek. Sinds een aantal jaar kunnen de finalisten van Liet zich inschrijven voor coaching om hen nog beter voor te kunnen bereiden op de finale.

Liet International

Naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van Liet is in 2002 voor het eerst Liet International georganiseerd (toen nog onder de naam Liet Ynternasjonaal). Met deelnemers uit Europese regio’s waar ook een regionale of minderheidstaal wordt gesproken. De winnaar van Liet gaat automatisch ook naar de editie van Liet International dat jaar. Liet International vindt sinds 2014 elke 2 jaar plaats. Na een aantal edities in Ljouwert/Leeuwarden is dit festival door heel Europa gaan reizen. Met de laatste edities in Guovdageaidnu/Kautokeino (Noorwegen) in 2017, Ljouwert/Leeuwarden (Nederland) in 2018 en in Tondern/Tønder (Denemarken) in 2022.

Partners

LIET WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR ONZE PARTNERS: